HERMAN VAN DER HEIDE:
publieke werken
Weinig mensen kennen zijn naam, maar velen kennen zijn beelden. Herman van der Heide (1917-1998) ontwierp in zijn leven een groot aantal werken voor de publieke ruimte. Zijn carrière raakte in een stroomversnelling nadat hij vanuit Sneek naar Amsterdam verhuisde en zich aansloot bij het kunstenaarscollectief Liga Nieuw Beelden. In zijn Amsterdamse jaren ontwierp Van der Heide circa twintig plastieken, balustrades, reliëfs en brugleuningen. Hoogtepunten uit deze periode vormen de leuningen voor drie bruggen over de Nieuwe Herengracht en het nabijgelegen Vaz Dias-monument aan de Weesperstraat.
Het werk van Van der Heide wordt gekenmerkt door het abstracte gebruik van industriële materialen als staal en beton. Daarmee sluit zijn werk nauw aan bij de naoorlogse constructivistische beeldhouwkunst van André Volten (1925-2002) en Carel Visser (1928-2015). Tegelijkertijd onderscheiden beelden van Van der Heide zich door hun ogenschijnlijke luchtigheid. Door hun speelse vormen, openwerkingen en uitsparingen ogen beelden van Van der Heide zelden massief.
Herman van der Heide: publieke werken wordt georganiseerd door Stichting André Volten, de organisatie die zich inzet voor het beheer en behoud van het oeuvre van beeldend kunstenaar André Volten. In samenwerking met de familie Van der Heide is een selectie gemaakt uit het werk van Herman van der Heide. De tentoonstelling is te zien in Atelier Volten, het voormalige woonhuis en atelier van André Volten in Amsterdam-Noord.
Tentoonstellingsinformatie
Herman van der Heide: publieke werken
15 juli – 8 oktober 2023
Zaterdag – zondag 13.00 – 17.00
Entree €6
Stadspas met groene stip gratis
Tot 18 jaar gratis
Atelier Volten wordt ondersteund door de gemeente Amsterdam.